Sur’da kesintisiz çatışma

Türk devletinin 46 gündür abluka altına alıp bütün savaş unsurlarıyla saldırdığı Sur’da direniş devam ediyor. Kesintisiz çatışmalar hakkında sağlıklı bilgi alınmazken, biri ağır 4 kişinin yaralandığı, evlerin yakılıp yıkıldığı öğrenildi.

 

Amed’in Sur ilçesinde Türk işgal güçlerinin saldırısı ve YPS Sur öncülüğündeki halk direnişi 46. gününde. Son 3 gündür şiddetli çatışmaların yaşandığı Sur’da, dün de abluka altındaki mahallelerde patlama ve silah sesleri durmadı. Mahalleler üzerindeki helikopter ve heron hareketliliği de aralıksız bir şekilde devam etti.

İlçenin 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı adı altında saldırı ve abluka devam ederken, yasağın olmadığı ancak fiili olarak ablukanın sürdüğü İskenderpaşa Mahallesi’nde gece saatlerinde Kadir Tozan isimli genç devlet güçlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. Daha önce tank topunun isabet ettiği ve evde bulunan 3 çocuk annesi Melek Alpaydın’ın yaşamını yitirdiği Küçükakar Sokak’ta vurulan ve Tozan’ın, olay yerine gelen polisler tarafından Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü belirtildi.

Polisin kimseyi yaklaştırmadığı ağır yaralı Tozan’ın hastanenin Yoğun Bakım Servisi’nde tutulduğu öğrenildi.

Dün öğlen saatlerinde ağırlaşan saldırılarla birlikte bomba atar mermileri ve ağır silahlarla evler taranmaya başlandı. Saldırılar sonucunda 3 yurttaş vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralandı. Yurttaşlar mahallelerde oluşturulan sağlık birimleri tarafından tedavi altına alındı. Saldırılar sonucunda kimi evler çökerken, birçok evde yangın çıktı.

Habertürk gazetesi, dün saat 16.00’da geçtiği haberde çatışmalarda Türk işgal güçlerinden 7’sinin yaralandığını duyurdu. Gazete, Türk güçlerin 10 direnişçiyi öldürdüğünü iddia ettiğini de yazdı.

Top sesleri altında nöbet

Bu arada sağlık emekçilerinin “Ölüme karşı yaşam, siyaha karşı beyaz duruş” sloganıyla başlattığı nöbet eylemi, 24’üncü gününde.

Diyarbakır Sağlık Platformu’nun, merkez Sur ilçesindeki ablukanın kaldırılıp saldırıların son bulması için tüm girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine “Ölüme karşı yaşam, siyaha karşı beyaz duruş” sloganıyla başlattıkları “Beyaz nöbet” eylemi sürdürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde süren nöbet, 1,5 aydır saldırıların sürdüğü Sur’dan gelen ve susmak bilmeyen silah seslerinin altında yakılan ateşin etrafında tutuluyor.

24 gündür abluka ve saldırıların son bulması, hastanelerin karargah olarak kullanılmaması, sağlık hizmetlerinin aksamaması ve sağlık emekçilerinin katledilmemesi talebiyle eylemde bulunan sağlık emekçileri, dikkatleri Sur’a çekme çabasında.

Öte yandan Sur’un yasaksız mahallelerinde de halkın, öz yönetim direnişlerine destek vermek amacıyla İskenderpaşa Mahalle Meclisi’nde başlattıkları eylem, ikinci ayına girdi. Silah sesleri altında eylemlerini devam ettiren yurttaşlar, saldırı içinde direniş sergileyen yurttaşlara dışarıdan destek olmaya çalışıyor.

Ailelerin grevi 15. gününde

Sur ilçesinde katledilen İsa Oran, Mesut Seviktek, Ramazan Öğüt (16) ve Rozerin Çukur’un (17) cenazelerinin verilmesi için ailelerin İHD Amed Şubesi’nde başlattığı açlık grevi, 15. gününde devam ediyor. Günlerdir evlatların cenazesini Sur ilçesinde süren imha operasyonları nedeniyle alamadıkları için açlık grevine giren aileler, cenazeleri alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Halkın dayanışması

Evlerini terk etmek zorunda yurttaşların, Sur’un yasaklı olmayan mahallelerindeki bekleyişi sürüyor. Ailelerin, en büyük destekçileri yine mahalleliler oluyor. Bazı aileler evlerini Sur’dan çıkmak zorunda kalan aileler ile paylaştı. Amed halkı, Van depremi ve Kobanê-Şengal sürecinde ortaya koyduğu seferberlik ruhunu, bu defa da Sur halkı için ortaya koyuyor. Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar belediyelerinde oluşturulan kriz masalarında ise halkın ihtiyaçları tespit ediliyor. Yapılan tespitlere göre listeler oluşturularak, Sosyal İşler Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Burada ihtiyaç ve adres tespiti yapılarak, bir kaç gün içerisinde ihtiyaçlar karşılanıyor.  Yardımların büyük çoğunluğu yine halk tarafından karşılanıyor.

Yorum bırakın