Nusaybin 18. şehidini verdi

Nusaybin’deki abluka ve saldırı ile birlikte direniş de tüm kentti kapsadı. Teslim olmayan Nusaybin, önceki akşam itibariyle 18. şehidini verdi. Kentte 70’in üzerinde yaralı var.

 

Altıncı sokağa çıkma yasağının 4 günü geride bıraktığı Nusaybin’de Huseyin Ehmed isimli Rojavalı katledildi. Nusaybin’de katledilenlerin sayısı 18’e ulaştı.

Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde sokağa çıkma yasağına karşı direnişi bastıramayan Türk işgal güçleri, halka yönelik saldırılarını tırmandırıyor. Nusaybin’de hem sokağa çıkma yasağının sürdüğü Yenişehir, Dicle, Fırat ve Abdülkadirpaşa mahallelerinde hem de ilçenin diğer mahallerinde devlet saldırılarına karşı büyük bir direniş var. Nusaybin esnafı saldırılara tepkisini 3 gündür kepenk kapatarak gösterirken, aralarında kentin seçilmişlerinin de bulunduğu kitleler günlerdir yasaklı mahallelere yürüyüşlerle ablukayı içeriden kırmaya çalışıyor. Önceki gün DBP İlçe binasından Önder Caddesi’ne yapılan yürüyüş ardından nöbet eylemi başlarken, cadde üzerine konuşlanan zırhlı araçlardan halkın üzerine gaz bombası ve gerçek mermiyle ateş açıldı. Saldırılara karşı direnişe geçen halk, taşlarla karşılık verdi. Polis geri çekilmek zorunda kaldı.

Katledildiği yerde yasak yoktu

Yasaklı olmayan Sakarya Caddesi’nde konuşlanan zırhlı araçlar ise Selahattin Eyubi ve Yeni Turan mahallelerinde ateş yakarak saldırıları protesto eden halkın üzerine ateş açtı. Çalıştığı Beyaz Su Fabrikası’ndan evine dönen Rojavalı Huseyin Ehmed kurşunların hedefi oldu. Karnından vurularak ağır yaralanan Ehmed, Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

12 yaşındaki İbrahim Bulca ise polis kurşunuyla bacağından yaralandı. Hayati tehlikesi bulunmayan çocuğun tedavisi hastanede devam ediyor.

Onlarca kurşun sıkıldı 

Saldırıya ilişkin görüntüler ortaya çıkarken, özel harekat timlerinin Kobra tipi zırhlı araçtan Ehmed’in katledildiği Sakarya Caddesi’ne sık sık ateş ettiği görülüyor. Ehmed ve 12 yaşındaki çocuğun vurulduğu caddede elektrik direği, duvar ve ağaçlarda da onlarca kurşun izi var.

Babası: Vahşi bir devlet

Katledilen Huseyin Ehmed’in babası Mihemed Hesen, “Türk devletinden daha gaddar ve daha vahşi bir devlet yoktur. Çocuğum polislerden gelen 3 kurşunla katledildi” dedi.

Esed’in zulmünden kaçan oğlunun 3 yıl önce Nusaybin’e geldiğini belirten Hesen, “Suriye’de Esad’ın Nusaybin’de Erdoğan’ın zulmüne maruz kalıyoruz. Esad ve Erdoğan’ın birbirinden farkı yok. Oğlum Erdoğan tarafından katledildi” diye konuştu.

Ehmed’in cenazesi otopsi işlemi ardından HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu konvoyla Şenyurt Sınır Kapısı’ndan Qamişlo’ya götürüldü. Evli olan Ehmed’in eşi ve bir çocuğunun 6 aydır Qamişlo’da olduğu ve Nusaybin’e giriş yapmalarına izin verilmediği öğrenildi.

Şiddetli patlama

Nusaybin’de devlet saldırılarına karşı halkın direnişi dün de devam ederken, yasaklı Fırat mahallesinden sabah saatlerinde şiddetli bir patlama yaşandı. Patlamaya ilişkin net bir bilgiye ulaşılımazken, devlet güçleri zırhlı araçlardan uzun süre mahalleyi yaylım ateşine tuttu.

 DİHA/MARDİN


30 gün yasakla geçti

Son iki ay içinde 6 kez sokağa çıkma yasağının ilan edildiği serhildan kenti Nusaybin 30 günü aşkın süreyi yasaklı geçirdi. Özel harekat timlerinin tank, top, ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırıya karşı büyük bir direnişe imza atan Nusaybin, öz yönetimin ilk ilan edildiği ilçelerden birisi. Üç-beş gün aralarla aynı mahallelerde ilan edilen topyekün saldırılara karşı halk topyekün direndi ve işgalcileri mahallelere sokmadı. Direniş ve öz yönetim inşaasının iç içe geçtiği mahallelerde halk soğuk havaya aldırış etmeden sokak ortasında yaktıkları sobalar önünden saldırılara karşı nöbet tutuyor. Gün içinde barikatlar güçlendirilirken, halk birbirleriyle iletişim kurabilmek için geçiş noktaları hazırlıyor. Kurşun seslerinin hiç eksik olmadığı mahallelerde özellikle kadınlar her silah sesine zılgıtlarıyla cevap veriyor. Akşamları ise gürültü eylemleri yapan mahallelilerin en çok attığı slogan “Bijî berxwedana Nisêbînê” oluyor.

Tahammülümüz kalmadı

İstanbul’da faaliyet yürüten Mardin derneklerinden DARDER ve Deywan Der, Kürdistan’daki sokağa çıkma yasaklarının sivil yaşamı durdurma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, 
Mardin Dargeçit ve Çevre Köyleri Eğitim ve Araştırma Derneği (DARDER) ile Deywanlılar Derneği (Deywan Der), Nusaybin ve Dargeçit’teki sokağa çıkma yasaklarına ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde toplantısı düzenledi. Türkiye Barış Meclisi (TMB) Sözcüsü Hakan Tahmaz’ın da katıldığı toplantıda konuşan Deyvan Dernek Başkanı Abdürrahm Eser, “Daha fazla acıya, gözyaşına tahammülümüz yoktur. Yasaklar bir an önce kaldırılmalı, yaşamı ihlal eden uygulamalara son verilmelidir” dedi.

Yorum bırakın