Direniş de inşaa da birlikte

Türk devletinin 12 boyunca sokağa çıkma yasağı uygulayıp 9 kişiyi katlettiği Silvan’da direnen halk, şimdi de kentini yeniden inşa etmek için mücadele ediyor.

Devletin 12 gün boyunca terör estirdiği Silvan, iki haftadır hummalı bir çalışmayla yaralarını sarıyor. Sokak sokak, ev ev dolaşıp yakılan ve yıkılan tüm ev ile işyerleri tek tek elden geçiriliyor.

Amed’in Silvan ilçesinde, 3 Kasım’da ilan edilen 6. sokağa çıkma yasağı 14 Kasım günü kaldırıldı. Tekel, Konak ve Mescit mahallerine gerçekleştirilen Türk devlet saldırıları sonucu Azizoğlu, Eski Bitlis ve Tekel Caddesi üzerinde bulunan tüm evlerde ciddi hasarlar oluştu. İlçe, iki haftadır devletin yarattığı büyük yıkım ve tahribata karşı yaralarını sarmaya çalışıyor. İlçede yakılan ve yıkılan ev ve işyerleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) işbirliğiyle onarılmaya devam ediliyor.

Ev ev inşaya devam 

Elektrik, su tesisatı, dekorasyon, kapı, pencere, cam, sıva, boya-badana, kaynak ve kepenk yenileme işlemleri sokak sokak, ev ev dolaşan ekipler tarafından yürütülüyor. Ekipler, hasar tespit ettiği evler özenle onarıyor. Evlere isabet eden kurşun ve bomba atarların deldiği, yıktığı duvarlar çimento ve tuğlalarla bir bir kapatılıyor.

Birlikte çalışıyorlar 

Yine Silvan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Peyzaj Birimi ekipleri tarafından saldırılar sırasında zarar gören ağaçların budama ve yerlerine yenilerinin ekilmesi çalışmalarına da başlandı. 
Oluşturulan ekiplere yardım eden mahalle sakinleri yürütülen çalışmalardan memnun olduklarını ve yaralarını hep birlikte saracaklarını belirtiyor.

Boya badana komünlerden

Belediye ekiplerince yürütülen çalışmaların yanı sıra mahalle sakinleri de kurdukları komünlerde hem maddi güçlerini hem de emeklerini ortaklaştırarak yaralarını sarma çabası içerisinde. Günlerce maruz kaldıkları saldırılara karşı birlikte direnen mahalle sakinleri, yaralarını sarmak için topladıkları paralarla önce boya-badana malzemesi aldı. Ardından da alınan bu boyalarla hasarlı evler boyanmaya başlandı. Boya ustası olan amca çocukları Adnan ve Osman Özkan, bir nebze olsa katkıda bulunmak için gönüllü olarak yurttaşların evlerini boyayan ustalardan ikisi.

Direnmeye devam



Mahalle sakinleri de yürütülen çalışmalardan memnun. Evini 12 gün boyunca süren yoğun saldırılara rağmen terketmediğini belirten 75 yaşındaki Remziye Sarılı, “Bismillah ve tekbir getirerek bize saldırdılar. Ancak bunca yıkıma rağmen ayaklarımızın üzerindeyiz ve evlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Evimizi, toprağımızı ve mahallemizi terk etmeyeceğiz. Evimi yıksalar çadır kurar gene kalırım. Biz sürekli olarak barış eli uzatıyoruz ama bize düşmanlık eli geliyor. Direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 DİHA/AMED


Sıra Dört Ayaklı Minare’de

Türk polisi, Amed’in Sur ilçesindeki Şeyh Mutahhar Cami’nin tarihi Dört Ayaklı Minare’sini taradı.

Minarenin yıkılmasını amaçlayan polis ve özel harekat timleri, zırhlı araçlardan minare ayaklarını hedef alarak ateş açtı. Minarede hasar oluştu. Saldırıya çevredeki yurttaşlar “Başbakan Davutoğlu kamu güvenliği diyor. Kamu güvenliğini tarihi eserlere, camilere saldırılarak sağlayacaklar. Cami yıkılır mı? Bizi öldürmek yetmiyor, bir de değerlerimize saldırıyorlar” diyerek tepki gösterdi. 
Bir başka yurttaş ise “Buraya DAİŞ çetesi saldırdı. Çünkü ancak böyle bir şeyi DAİŞ yapar. Etrafta hiçbir kurşun izi yok sadece minare hedef alınmış ve yıkılmak için ateş açılmış. Minareyi yıkacaklar gençlerin üzerine atacaklar” diye konuştu.

Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı boyunca ağır silah ve bombaatarların kullanıldığı yoğun saldırıda en çok zarar gören yerlerden birisi de Kurşunlu Cami olmuştu. Caminin bahçe duvarları yıkılırken, mermi ve bombaatarların hedefi olan caminin ön duvalarında koca delikler açılmış, kapı ve pencereler kırılmıştı. Özel harekat timleri tarafından tahrip edilen duvarlara da İslamcı-Türkçü sloganlar yazılmıştı.

Gever ablukaya alınıyor

Onlarca araçlık askeri sevkiyatın yapıldığı Hakkari’nin Gever ilçesinde yeni bir sokağa çıkma yasağının işaretleri verildi.

İlçeye geçen hafta yapılan kapsamlı askeri sevkıyatın ardından dün de büyük bir sevkıyat yapıldı. Yoğun güvenlik önlemi altında çarşı merkezindeki araç geçişi durdurulduktan sonra Miçîç köyündeki Karabey Karakolu yönünden gelen onlarca askeri araçtan oluşan konvoy çarşı merkezinden geçerek İlçe Alay Komutanlığı’na gitti.

İlçeye 20 Kasım’da yapılan benzer bir çıkarmadan sonra sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. İlçedeki hazırlıklar da yeni bir yasağın gündemde olduğu sinyallerini veriyor. Yerel kaynaklarden edinilen bilgilere Esendere Gümrük Kapısı’nda İranlı turistlere “15 günlük yasak gelecek, bugün ilçeden ayrılın” denmiş. Hastanede ilaç depolaması, zırhlı araçlara yakıt depolaması yapılmış. Yüksekova ve Şemdinli’de Cuma günü elektrik kesintisi olacağı ise resmen duyurulmuş.

Biri öğrenci biri çaycı

Türk güçlerinin Gever’de katlettiği, valiliğin ‘terörist’ ilan ettiği 17 yaşındaki Mehmet Reşit Arıcı (17) öğrenci, Naim Noyan (28) ise Adalet Sarayı kantininin çaycısıydı. 
Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde 22 Kasım gecesi zırhlı araçtan atılan bombaatar sonucu Mehmet Reşit Arıcı ve Naim Noyan hayatını kaybetti. Hakkari Valiliği devlet güçlerinin işlediği katliamı meşrulaştırmaya çalışarak, her 2 genci de ‘terörist’ ilan etti. Oysa ki katledilen iki kişi de sivillerdi ve ilçede yaşıyorlardı.

Hakim ve savcılar da şaşkın



Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuyan Arıcı’nın 4’üncü sınıf öğrencisi olduğu ve üniversite sınavına hazırlandığı kaydedildi. Naim Noyan ise Adalet Sarayı çalışanı. Uzun bir süredir Adalet Sarayı’nın kantininde çaycı olarak çalışan Naim Noyan’ın ‘terörist’ ilan edilmesi adliye memurlarından hakim ve savcılarına kadar herkesi şaşırtmış. Noyan’ın neredeyse her gün adliye binaya girip çıktığı güvenlik kameralarıyla da kayıt altında. 
3 Kasım’da zırhlı araçtan açılan ateşle katledilen, valiliğin ‘terörist’ ilan ettiği Doğan Doğma’nın da 1 Kasım seçimlerinde ilçedeki Süleyman Uğur Sıtkı Ortaokulu’ndaki 1015 nolu sandıkta “sandık kurulu üyesi” olduğu ortaya çıkmıştı.

Nusaybin’in ardından Derik

Nusaybin’de 14 gün süren ve 9 sivilin hayatını kaybettiği sokağa çıkma yasağı kaldırılırken bu kez Derik’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Mardin’in Derik ilçesinde kaymakamlık tarafından bir günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Derik Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, “İlçemiz Cevizpınar, Kale, Küçükpınar, Zeytinpınar, Bahçelievler, Dağ, Söğütözü ve Tepebağ mahallelerinde 26.11.2015 Perşembe günü saat 00:00’dan geçerli olmak üzere 26.11.2015 Perşembe günü saat 17:00’a kadar bu bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır” denildi.

Dün gündüz ise yasağın süresi kaymakamlık tarafından bugün saat 12.00’ye kadar uzatıldı.

Yasak ardından başlayan polis saldırılarına karşı halk direnişe geçti. İlçe merkezinde bazı yolları trafiğe kapatan halk, kurduğu barikatlarla polislerin mahallelere girmesini engelledi. İlçedeki duruma ilişkin dün sabah ANF’ye konuşan İHD Derik Şube Başkanı Abdurrahman Kızılay, şu bilgileri paylaştı: “Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği saatlerden itibaren halk, yediden yetmişe herkes sokaklara indi. Derik halkı sokağa çıkma yasağını bir hak ihlali olarak görüyor. Mahallelerde sokak ve cadde başlarında kurulan barikatlar başında nöbet tutuyor. Tüm cadde ve sokaklarda barikatlar söz konusu. Ayrıca iki büyük patlama yaşandı. Kızıltepe yolu üzerinde Derik kent merkezinin girişindeki köprü havaya uçurulmuş. Şimdiye kadar bir can kaybının yaşanmaması sevindirici bir durumdur. Derik halkı, kesinlikle içeriye hapsedilmeyi kabul etmiyor. Onun için yediden yetmişe herkes şu an sokaktadır.”

Yorum bırakın