Kanlı günlerde Türk-Alman flörtü

Almanya Federal Hükümeti, 22 Ocak’ta Türk hükümeti üyeleriyle Parlamento’da özel bir oturum yapacak. Almanya’nın tutumu, katliamlara imza atan AKP’ye destek olarak yorumlanıyor.

 

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, 1 Kasım seçimlerinde meşruiyetinin en zayıf olduğu dönemde ziyaretiyle büyük destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk hükümetiyle birlikte Alman Parlamentosu’nda 22 Ocak’ta özel bir oturum yapacak.

Sol Parti Federal Milletvekili Ulla Jelpke, bütün Türkiye bir suç filmine dönüştüren Erdoğan’a en büyük desteğin Almanya’dan geldiğini belirtti. Jelpke, mülteciler üzerinden kirli bir pazarlığın yapıldığına dikkat çekti.

Konu hakkında Almanya Sol Parti Federal Milletvekili Ulla Jelpke şunları söyledi: “Bu, Almanya, AB ve Türkiye arasında özel bir görüşme. Birincisi para konusunu konuşacaklar. Çünkü Erdoğan ile yapılan kirli pazarlıkta vaddedilen parayı bir çok AB ülkesi reddetti. Bundan dolayı Almanya bütün parayı kendi başına ödemek zorunda kalacak. Diğeri de mülteci girişinin engelenmesinin nasıl olacağı konusudur. Türkiye, tabii AB üyeliği için müzakereleri, vize kolaylığı gibi konularda pazarlık yapacak. İnanılması zor ama AB ciddi ciddi Türkiye’nin mülteciler için güvenli ülke statüsü oması üzerine konuşuyor.”

Kürtlerin acısına hep seyirci kaldı

Alman Sol Parti Milletvekili Jelpke, Türk devletinin Kürdistan’da uyguladığı devlet terörüne karşı Alman hükümetinin ne yaptığını, Türkiye ile ilişkilerinde ne gibi değişiklikler olduğu yönünde Kasım ayında soru önergesi vermişti.

Almanya’nın Türkiye ilişkilerini şiddetli bir şekilde eleştirmenin gerekli olduğunu vurgulayan Ulla Jelpke’nin değerlendirmesi şöyle:  “İlginç olan olan Alman Hükümetinin cevabında PKK, şehir savaşında bir çok genci aktifleştirdi demesi. Ama biliyoruz ki, yıllardır orada Türk devletinin saldırısı altında bir kuşak yetişti. Alman hükümetinin görmek istemediği Erdoğan’ın Türkiye’yi terörize ettiğidir. Suruç’ta, Diyarbakır’da, Ankara’da ve bu en son saldırılar hepsinin Erdoğan’ın, faşist MHP ile beraber yürüttüğü politikanın sonucudur. Erdoğan bütün ülkeyi bir suç filmine dönüştürdü. Bundan dolayı da Almanya’yı en sert şekilde eleştirmek lazım.

Erdoğan’ın bütün faşizan uygulamalarını Merkel’in görmemezlikten geldiğini söyleyen Jelpke, basın özgürlüğün de ağır bir darbe aldığını belirtti.

Mülteci sorunun en büyük nedeni Erdoğan’dır

Jelpke, Türkiye ile mülteciler üzeri yapılan pazarlıklar hakkında ise “Erdoğan’ın kendisi en büyük mülteci nedenidir. Bugün Kürdistan’da 200 binden fazla insan yerlerinden göç etmiş. Diğer yerlerde de göç olacaktır. Bunun sebebi Erdoğan’dır. AB istediği bir şekilde mülteci krizini önleyemez. Giderek daha fazla insanın Türkiye’den Ege üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışırken öldüğünü görüyoruz. Mülteciler haklı olarak diğer tarafa geçmek için yeni yollar arıyor” diye konuştu.

Jelpke, barış isteyen akademisyenlerin Erdoğan’ın talimatıyla devlet lincine uğramaları konusunda da şöyle dedi: “Ona karşı olan, onun politikasını onaylamayan, barış yanlısı herkes PKK sempatizanı olarak suçlanıyor, terörün tetikçisi olarak tanımlanıyor. Ama aslında terörist olan kendisidir. Artık bunu açık bir şekilde söylemeliyiz. Erdoğan faşist yöntemlerle kendisine karşı olan her şeye saldırıp dümdüz ediyor. Bunu medyaya olan baskılarda, entellektüellere baskılarda, işçilere yapılan baskılarda görüyoruz. Bundan dolayı özelikle HDP’nin birlik içinde yılmadan mücadele etmesini çok önemli görüyorum. Özellikle de Avrupa’daki solcuları, ilericileri Erdoğan’ın  faşizmine karşı mücadele etmeye HDP ile dayanışma halinde olması gerektiğini düşünüyorum.”

FEHMİ KATAR/BERLİN

Yorum bırakın