Gever’de kesintisiz direniş

Hakkari’nin Gever ilçesinde önceki gece zırhlı araçlarla mahallelere operasyon yapan Türk güçlerinin açtığı ateş sonucu Gever Halk Meclisi Eşbaşkanı Sibel Çapraz ve isimleri öğrenilemeyen iki genç yaralandı. Halk, saldırıların yoğunlaştığı Dize Mahallesi’ne akın etti.

Dize Mahallesi’ni zırhlı araçla ablukaya alan Türk devlet güçleri, gece saat 03.00’da sokaklarda kurulan barikatlara ve evlere rastgele ateş açtı. Açılan ateş sonucu Gever Halk Meclisi Eşbaşkanı Sibel Çapraz ve isimleri öğrenilemeyen iki genç yaralandı. Ağır yaralanan Çapraz, ambulanslar polis ablukasından mahalleye gelemediği için sivil araçla Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Çapraz’ın hayati tehlikesi sürüyor.

2 zırhlı araç darbelendi

Mahallede öz savunmalarını alan yurttaşlara saldırılarını yoğunlaştıran zırhlı araçlara yapılan müdahalede, bir zırhlı araç imha edilirken, bir zırhlı araç da darbelendi. Aldıkları darbe ve halkın direnişi sonucu Hamit Kesici İlköğretim Okulu’nun önüne kadar geri çekilen Türk devlet güçleri, burada imha olan zırhlı araçlarını mahalleden çıkarmak için çekici getirdi. Burada da mahalleye yönelik bombaatar ve ağır silahlarla yapılan saldırı sürdü. Evleri buraya yakın olan yurttaşlar, imha edilen zırhlı araçlarda ölen ve yaralanan özel harekât timlerinin olduğunu söyledi.

Ateş altında barikat

Katliam girişimine karşı direnişe geçen halk, Orman Mahallesi’nden okula giden yolda “Bijî berxwedana Geverê” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüyüşe geçerken, kadınlar da eline aldıkları tencere tava ile gürültü çıkardı. 7’den 70’e binlerce kişi mahallede direnişini sürdürdü

Türk devlet güçleri sabah saatlerine doğru kademe kademe geri çekilmek zorunda kaldı.

Zırhlı kepçe ve Ural sürüklendi

Mahallelerin öz savunmasını alan gençler tarafından imha edilen zırhlı kepçe ile darbelenen Ural tipi zırhlı araç da Kirpi tipi zırhlı araç tarafından sürüklenerek, götürüldü. Burada köşe başlarına özel harekat timleri yerleştirilirken, onlarca zırhlı araç da söz konusu alanı kuşatmaya aldı. İmha edilen zırhlı araçlar getirilen Kirpiye bağlandıktan sonra, konvoy halinde geri çekildi.

Halk direnişi sonuç verdi

Geri çekilme esnasında yol güzergahında bulunan yurttaşlara silah doğrultulurken, Kobralardan da “Dağılın, yoksa ateş ederiz” tehdidinde bulunuldu. Zırhlı araçların çekilmesiyle açılan 2 barikat yurttaşlar tarafından el birliğiyle güçlendirilerek kapatıldı. Halkın mahallelerde barikat çalışması sürüyor.

Eşbaşkan’ın durumu kritik

Öte yandan, kol ve karnından vurulup ağır yaralı olarak Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve hayati tehlikesi süren Sibel Çapraz ameliyatın ardından Van’a sevk edildi. Kolundan vurulan Sefer Terzioğlu adlı genç de Van’a sevk edildi.

Valilik ‘terörist’ ilan etti

Hakkari Valiliği,  Gever Halk Meclisi Eşbaşkanı ve İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz ile Sefer Terzioğlu adlı genci “terörist” ilan etti. Çapraz ve Terzioğlu, “yaralı olarak Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan terör örgütü mensubu” olarak lanse edildi.

Yeni silahlar deniyorlar

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde tedavileri devam eden Çapraz ve Terzioğlu’nu yalnız bırakmayan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, son dönemlerde Kürtler üzerinde yeni silahlar denenmeye başlandığına dikkat çekti. Akdoğan, zırhlı araçlardan atılan mermilerin isabet ettiği kişilerde zehirlenmeler yaşandığını, bu nedenle de ameliyatlarının geciktiğini söyledi.

Çapraz’ın ağabeyi Necip Çapraz da kardeşinin gürültü üzerine evden dışarı çıktığını aktardı. Zırhlı araçtan ateş sonucu kardeşinin yaralandığını belirten Çapraz, kardeşinin Yüksekova ve Van’da 2 ameliyat geçirdiğini ve şu anda durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade etti. Çapraz, devletin sivil yurttaşlara hoyratça saldırdığını söyledi.

 HAKKARİ


Sur’da bir kadın ağır yaralandı

Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin ardından Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, bir kadın ağır yaralandı.

Yasağın ardından ilçeyi ablukaya alan Türk devlet güçlerinin saldırıları sürerken, halk ise direnişe geçti. Dört Ayaklı Minare’nin arka tarafından bulunan Yenikapı Mahallesi’nde 23 yaşlarında ismi öğrenilemeyen bir kadın polisin zırhlı aracından açılan kurşunla ağır yaralandı. Aşırı kan kaybeden kadın çevredekiler tarafından hastaneye kaldırılmaya çalışıldı. Polisin yoğun ateş açtığı sokakta bekletilen kadın hastaneye götürülemedi. Haber hazırlanırken, net bilgiler alınamıyordu.

 AMED

Yorum bırakın