Ezaz için Efrîn’e saldı -MANŞET HABER

Rusya’nın Suriye savaşına müdahalesi ve Ezaz hattındaki çeteleri de vurması üzerine Cerablus planının geciktiğini gören Türk devleti, birlikte çalıştığı çeteleri hem Halep’teki Kürt mahallelerine hem de Efrîn’in köylerine saldırtmaya başladı.

Ceyş El-Suwar, Türk devletinin çeteler üzerinden uygulamaya çalıştığı oyun planını bozmayı sürdürüyor. Dün de Malkiyê köyünü alan Ceyş El-Suwar, Kilis-Ezaz ve Halep-Ezaz yoluna yerleşti.

Kobanê ile Efrîn kantonları arasında kalan Cerablus ve Ezaz bölgelerine kalkan olan Türk devleti, Kürt topraklarındaki işgal sürmesi ve çetelere ikmal yollarının açık kalması için Rusya uçağını düşürmeyi bile göze aldı. Bununla da yetinmeyen Türk devleti, bir yandan Ezaz bölgesindeki El Nusra ve Ehrar El Şam merkezli çete gruplarını Cerablus için hazırlarken diğer yandan Efrîn’i üzerine de salarak Kürtleri kontrpiyede bırakmak istiyor. Kuzeyi ve batısı Türkiye tarafından sarılı olan Efrîn’in doğusu ve güneyi ise çetelerin denetiminde. Böylece kuşatılıp yalnızlaştırılarak hareketsiz kalması tasarlanan Efrîn, güneydoğudan Halep’e doğru bir yolu açtı. Rejimin kontrolündeki Alevi bölgeleriyle komşu olan Efrîn Kantonu, bu yapısına uygun olarak son üç yıldır askeri gücünü yeniden organize etti; eğitim anlayışını ve coğrafyaya uygun konumlanmayı tamamladı. Bütün provokasyon girişimlerine rağmen savunmada kalan Efrîn Kantonu, son günlerde yeniden saldırılara maruz kaldı.

Rusya’nın Suriye savaşına direkt müdahalesi ve özellikle Ezaz hattındaki çeteleri de vurması üzerine Cerablus planının geciktiğini gören Türk devleti, denetimindeki ve birlikte çalıştığı çeteleri hem Halep’teki Kürt mahallelerine hem de Efrîn’in köylerine saldırtmaya başladı.

Türk uçağı Efrîn semalarında 

Türk devleti, önce Efrîn ile Türkiye sınırında hendek kazıp duvar ördü ve yoğun mayınlama yaptı. Sınır bölgelindeki Kürtleri terörize etti; Kürt köylülerin sınıra yaklaşmasını bile ölüm gerekçesi yapıp zaman zaman köylüleri işkenceyle öldürdü. Böylece Efrîn Kürtlerinin iki tarafını tamamen kapattı.

21 Kasım günü ise Türk devletine at bir keşif uçağı, Efrîn Kantonu üzerinde keşif uçuşları gerçekleştiriyor. Çetelerin kanton sınırındaki yoğun hareketliliğiyle birlikte Türk uçağı uçağı Efrîn’in Mabeta ve Raco ilçeleri üzerinde dolaşarak keşif yaptı. Üstelik keşif uçakları, oldukça alçak uçuş yaptı.

El Nusra ve Ehrar El Şam ile diğre çetelerin de  Ezaz bölgesinde güç yoğunlaştırmaya başlaması dikkat çekti.

Çeteler saldırmaya başladı

El Nusra ve Ehrar El Şam ile bünyelerindeki çeteler, 23 Kasım günü Efrîn’in Basofan köyüne saldırdı. Basofan köyü, Efrîn’in Şêrawa ilçesinin güneybatısında yer alan Seman kalesinde. Saldırılara YPG/YPJ güçlerinin karşılık vermesi ile çatışma çıktı. Çatışmada, 2 çete üyesi öldürüldü. Türk devletinin desteklediği çeteler koalisyonu, 24 Kasım günü aynı noktaları havan toplarıyla vurdu.

Bunun üzerine alarm veren YPG, gece saatlerinde Efrîn’in güneyinde bulunan Derjimêl köyü yakınlarına bir operasyon düzenledi. Saldırı hazırlığında bulunan çete üyeleri, etkisiz hale getirildi.

Çetelere sert yanıt

Türk devletinin desteklediği El Nusra ve Ehrar El Şam çeteleri, 24 Kasım akşamı, YPG’nin de birlikte çalıştığı Ceyş El Suwar savaşçılarına saldırdı. Halep-Ezaz ile Kilis-Antep yolu üzerinde Ceyş El Suwar noktalarına sızma girişiminde bulunan El Nusra ve Ehrar El Şam çetelerine müdahale edildi. Ceyş El Suwar, çatışmay ışöyle duyurdu: “El Nusra ve Ehrar El Şam çeteleri tarafından güçlerimize ani bir saldırı düzenlenmiştir. 2 saat süren çatışmalarda biri ağır olmak üzere 3 savaşçımız yaralanmış, bazı çete üyeleri de öldürülmüştür.”

Söz konusu saldırının Halep’in kuzey kırsalında DAİŞ çetesine yönelik hamle başlatma hazırlıkları yaptıkları sırada gerçekleştiğine dikkat çeken Ceyş El Suwar, bu saldırıyı ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi.

Stratejik nokta denetimde

Çatışma sonucunda Halep-Ezaz yolu üzerinde El Nusra tarafından karargah olarak kullanılan Faysal Değirmeni ile Kilis-Ezaz yolu, Ceyş El Suwar güçleri tarafından kontrol altına alındı.

Halep-Ezaz arasındaki anayol üzerinde yer alan Faysal Değirmeni, Ezaz’ın 9 kilometre güneyinde, Dêr Cemal köyünün ise 3 kilometre kuzeyinde kalıyor.  Efrîn’în Şêrawa ilçesi ise değirmenin batısına düşüyor.

Daha önce DAİŞ çetesinin elinde olan bu değirmen daha sonra El Nusra’ya devredildi. El Nusra çetesi burayı askeri karargaha dönüştürdü.

Nusra çetesi tarafından kaçırılan Efrînli yurttaşlar uzun süre burada tutuluyordu. Bu noktanın ele geçirilmesiyle Ezaz-Halep arasındaki anayol da Ceyş El Suwar güçlerinin kontrolü altına girmiş oldu.

YPG çatışmanın dışındaydı

YPG Efrîn Komutanlığı, çeteleri himaye eden Arap telvizyonlarının “PKK Ezaz bölgesine saldırdı” haberlerini yalanladı. Çetelerin Ceyş El-Suwar ile çatıştığını vurgulayan YPG, çatışmaktan imtina ettiğini açıkladı.

Halep’te hareketlilik

Hemeh ardından Halep bölgesindeki çetelerden hareketlilik görülmeye başlandı. El Nusra çetesi Halep’in kuzeyinde, Kastîlo yolu üzerinde YPG mevziilerine saldırdı. YPG güçlerinin anında müdahalesiyle alanda şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonucunda El Nusra’nın 2 askeri aracı, içindeki üyeleriyle birlikte imha edildi. Sızma girişiminde bulunan 2 çete üyesine de öldüren YPG savaşçıları, harekete geçti. Şêx Meqsûd Mahallesi üzerindeki tazyikini de arttıran El Nusra çetesi üyelerine operasyon yaptı. Operasyon, El Nusra’nın saldırılarında kullandığı stratejik ikmal ve lojistik hatlarının denetim altına alınması amacıyla düzenlendi.

Türk devletinden çetelere silah

Türk devleti, çetelerin saldırılarını yoğunlaştırması için Bab El-Hewa sınır kapısından kamyonlarla Ezaz bölgesine silah ve cephane gönderdi. Rus savaş uçakları aynı alandan çetelere silah taşıyan kamyonları hedef aldığı için, askeri cephane taşıyan kamyonlar gece sınır kapısından geçirilerek çetelere gönderildi. Bu silahlar, bölge bulunan Türk devletinin güdümündeki El Nusra, Ehrar El Şam, İslam Cephesi ile Sultan Murat Tugayı ve Fatih Sultan Mehmet Tugayı gibi çetelere ulaştırıldı.

Çeteler Ezaz köylerine saldırdı

Hemen ertesi günü El Nusra, Ehrar El Şam ve İslam Cephesi çeteleri Halp’e bağlı Ezaz’da iki köye havan topları ve ağır silahlarla saldırdı. Şewarxê köyüne dönük saldırıları sonucu 4 sivil yaşamını yitirirken, Tenib köyündende 3 sivil yaralandı.

Misket bombası bile vermiş

Çeteler, Efrîn’e bağlı Qîbar köyü yakınlarına 5 misket bombası attı. Cenevre Sözleşmesi’ne göre kullanılması yasak olan misket bombasını Türkiye Kürdistan gerillasına karşı kullandığı gibi bünyesindeki çetelere de veriyor.

Savaşçılar müdahale etti

Saldıran çetelere müdahale eden Ceyşe El Suwar savaşçıları, önceki akşam Ezaz bölgesinde Malkiyê köyü yakınlarında çatışmaya girdi. Ceyş El-Suwar savaşçıları, bölgede ilerleme katederek köyü çetelerden temizledi.

Çatışmalarda Halep-Ezaz anayolu üzerinde bulunan, çetelerin eğitim kampı olarak bilinen 55. Karargah Ceyş El-Suwar’ın kontrolüne geçti. Buraları ele geçiren Ceyş El-Suwar böylece Halep-Ezaz anayolu üzerindeki denetimini pekiştirmiş oldu.

 EFRîN


Türk devleti desteğini kessin!

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Türk devletinin DAİŞ ve diğer çetelere destek vermeyi sonlandırmasını istedi.

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Türk devletini kınayarak çetelere yardımlarını durdurması çağrısında bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, “Kendisini Osmanlı kuşağının mirasçısı olarak gören Türkiye’nin düşmanca uygulamaları her geçen gün artarak devam ediyor. Türk devleti, siviller üzerinde yarattığı korku ve katliamlarla uluslararası insan hakları anlaşmalarını ayaklar altına alarak insanlık direnişi sembolü olan halkımıza karşı terör uygulamalarını sürdüren DAİŞ ve diğer çeteleredestek sunmakta. Türk devletinin çetelere destek veren tutumunu kınıyor ve sonlandırmasını istiyoruz.  Demokratik güçlere, insan hakları örgütlerine ve BM’ye çağrıda bulunarak Rojava halklarına ve güçlerine destek çağrısında bulunuyoruz” denildi.

YPG’nin desteklediği ordu

Ceyş El-Suwar, Özgür Suriye Ordusu’ndan 7 Tugayın birleşmesiyle geçen yıl oluşturuldu. YPG Efrîn Komutanlığı da bu birleşmeyi kutlamıştı. Komutanlık, “Suriye’nin içinden geçtiği hassas ve kırılgan süreç karşısında Efrîn YPG güçleri olarak, ‘Devrimciler Ordusu’nun ilanını, Suriye’nin demokratik ve çok yönlü değişimi sırasında önemli bir adım buluyoruz. Onun için de bu adımı kutluyoruz. Efrîn Kantonu YPG Komutanlığı olarak halkların çıkarlarını esas alarak ‘Devrimciler Ordusu’ ile ortaklaşmaya hazırız” demişti.

Yorum bırakın