Rusya çok sert

Savaş uçağının düşürülmesinin üzerini kolayca kapatmayacağının sinyalini veren Rusya, Türkiye’ye yönelik diplomatik, askeri ve ekonomik yaptırımları devreye sokmaya başladı.

Rusya, Türkiye’nin sınırını ihlal ettiği bahanesiyle bir savaş uçağını düşürmesine karşılık diplomatik, askeri ve ekonomik yaptırımları devreye koyuyor.

Dün bir açıklama yapan Rus Başbakan Dimitriy Medvedev, Ankara’ya karşı diplomatik, askeri ve ekonomik önlemlerin alınması için hükümete önlem paketi hazırlamak üzere iki gün süre verdiğini söyledi. Ortak projelerin sonlandırılmasından, Türk şirketlere kısıtlama getirilmesine kadar bir dizi ekonomik önlem alacaklarını duyuran Medvedev, önlem paketinin içeriğini şöyle açıkladı: ‘’Ekonomik işbirliği programlarının askıya alınması, finansal hareketlerin sınırlandırılması, dış ticaret anlaşmalarının kısıtlanması, ithalat ve ihracatta gümrük vergilerinin değiştirilmesi, turizm alanıyla ilgili önlemler, nakliye, ulaşım, hava ve deniz ulaşımı, insani bağlantılar ve son olarak işgücü kullanımı.“

Medvedev, paketin hazırlanmasının ardından önlemlerin de bir an önce uygulamaya konulacağını söylerken, ne kadar süreyle geçerli olacağını ise açıklamadı.

AKP’nin yumuşak karnı: Ekonomi

Rusya, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile güdümündeki AKP Hükümeti’ni şimdiye kadar ayakta tutan temel faktörlerden ekonomi alanını vurmaya kararlı görünüyor. Zira doğalgaz konusunda herhangi bir yaptırıma gitmeyeceğini açıklasa da Rusya aylardır ‘Türk Akımı’ projesini askıda tutuyor. Rusya, 1 Aralık itibariyle Türkiye’den beyaz et alımını da durdurdu. Ayrıca Türkiye’den ithal edilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik denetimi sıkılaştırdı, gümrüklerde kontroller artırıldı. Bu nedenle de Rusya’ya giden TIR’lar uzun kuyruklar oluşturdu.

Turistler Türkiye’ye gitmiyor

Rusya vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeme çağrısında bulunurken, büyük Rus turizm acenteleri de Türkiye rezervasyonlarını kapattığını açıkladı. Ayrıca, şu an için Rus turistlerin Türkiye’ye geçişine izin verilmiyor.Bu durumun Türkiye ekonomisi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Zira Türkiye’nin turizmin gelirlerinin önemli bir kısmını Rus turistlerin bıraktığı dövizler oluşturuyor.  Şimdiye kadar Türkiye’de kamp yapmayı tercih eden Rus takımlar da artık Antalya’ya gitmeyeceklerini açıkladı. Rus hükümetinin hazırlığını sürdürdüğü yaptırım paketinde, özellikle AKP’ye yakın firmaların üstlendiği inşaat ve tekstil sektörünü de etkileyecek kararların çıkabileceği belirtiliyor.

Siyasi ve askeri hamleler de geldi

Rusya sadece ekonomik yaptırımlarla da ayetinmiyor. Rusya’nın aralık ayı ortasında St. Petersburg’da yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısını iptal etme kararı aldığı basına yansıdı. Ancak bu resmen doğrulanmadı. Yine Ermeni Soykırımı’nı inkar etmeyi suç sayan yasa da Duma’ya taşındı.

‘Kırmızı hattı’ da askıya aldı

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’yle askeri işbirliği kanallarının tümünün askıya alındığını da açıkladı. Acil durumlarda ordular arasında irtibatı sağlayan ‘kırmızı hat’ da askıya alınan iletişim kanalları arasında.

DAİŞ işbirliği kanıtlanacak

Rusya, Türkiye’nin DAİŞ’le işbirliğini ve ortaklığını da ifşa edecek. Putin’in DAİŞ ve benzeri örgütlerin Türkiye tarafından finanse edildiğini açıklamasından ve DAİŞ’in petrolünün Türkiye’ye gittiğini söylemesinin ardından Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin nasıl finanse edildiği hakkındaki bilgileri incelemesini de isteyecek.

Bombardımanlar da sürüyor

Rusya, Türkiye’nin velaket savaşı yürüttüğü Suriye’deki hava operasyonlarına da ara vermeden devam ediyor. Türkiye’nin Salı günü Rus savaş uçağını düşürmesiyle AKP destekli çeteci gruplar Kızıldağ’ı Esad rejiminden almıştı. Ancak Rusya’nın yoğun hava bombardımanları sonucu bu durum dün tersine döndü.

TIR’lar vuruldu

Öte yandan Çarşamba akşamı Türkiye’nin sınırında bulunan Azez yakınlarında bir TIR konvoyu vuruldu. 10 TIR kül olurken, ölü ve yaralılar da var. Konvoyun Türkiye destekli çeteci gruplara silah taşıdığı belirtiliyor. Rusya konvoyu vurduğunu resmi olarak kabul etmese de yerel kaynaklar, eylemin uçağa karşılık bir misilleme olduğunu düşünüyor.

Erdoğan özür dilemedi!

Zira Rusya, Türkiye’nin savaş uçağını kasıtlı ve planlı bir şekilde düşürdüğünü düşünüyor. Ancak DAİŞ destekçisi Erdoğan ile emrindeki AKP Hükümeti’nden henüz Rusya’yı tatmin edecek bir açıklama ya da özür gelmiş değil.  Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘’Türkiye’den özür ve zararımızın tazmin edilmesini bekliyoruz“ çağrısına; ‘’Rusya’dan özür dilemeyeceğiz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin“ karşılığını vererek gerilimden ve savaştan yana olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

 HABER MERKEZİ


Rusya Kürtlere desteğini artırabilir

Rusya’nın savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rojava Kürtlerine desteğini artırabileceğine dair görüşler medyada çok sık yer buluyor. Bu yaygın görüşü paylaşan gazeteci Hikmet Kan ‘’Rusya DAİŞ‘i bitirmek ve çete örgütlerin hamisi Türkiye’ye ders vermek istiyorsa Kürtlere verdiği moral desteğin ötesine geçmeli ve pratik adımlar atmalı’’ dedi.

Moskova’da yaşayan gazeteci Hikmet Kan, Rusya uçağının düşürülmesi ve ardından yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. ‘’Rusya’nın ekonomik yaptırımlarının yanı sıra Türkiye’ye karşı Kürt sorunu kozunu da kullanacağı kesin’’ diyen Kan, Rusya’nın şimdiye kadar Türkiye ile ekonomik ilişkilerininin bozulmaması için DAİŞ’e karşı Kürtlerle işbirliği yapmaktan kaçındığına dikkat çekti. Kan, şöyle devam etti: ‘’Rus yönetimi DAİŞ’in Kobanê’ye saldırısında dahi sırf Türkiye ile ekonomik ilişkileri bozulmasın diye sessiz kalmayı tercih etmişti. Üstelik Türkiye’nin DAİŞ‘e askeri, siyasi, lojistik, mali ve moral desteğini çok iyi bildiği halde.’’

Rusya Rojava kantonlarını tanıyabilir

Ancak Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinden sonra bu durumda değişiklik görülebileceğine dair sinyallerin olduğuna vurgu yapan Hikmet Kan, ‘’Bu saatten itibaren Rusya’nın Suriye’de Kürtleri ve Kürt kantonlarını destekleyeceği kesin gibi gözüküyor. Hatta Demokratik Özerklik sistemiyle yönetilen Kürt kantonlarının Rusya tarafından resmen tanınabileceği ve Moskova’da temsilcilik açılmasını kabul edebileceği de belirtiliyor. Hem Rus medyası hem de uluslararası ilişkiler uzmanları bunu son birkaç gündür sık sık dile getiriyor’’ ifadelerini kullandı.

Kürtler ilkeli işbirliği istiyor

‘’Ancak şunu unutmayalım: Suriye’de üçüncü bir yolu tercih ederek bölgelerinde (Rojava’da) halkların eşit ve özgür birlikteliğini esas alan Demokratik Özerklik sistemini kuran ve DAİŞ’e karşı sahada savaşan en etkili güç konumunda olan Kürtler, kendilerini ‘koz’ olarak kullandırmayacaktır’’ diyen gazeteci şu tespiti yaptı: ‘’Suriye’nin ve Ortadoğu’nun en önemli aktörü haline gelen ve ‘Demokratik Suriye’ projesiyle savaşın son bulabileceğine dair güçlü çözüm önerileri ile modelleri olan Kürtler, DAİŞ’e karşı mücadelede ilkeli bir işbirliğini esas alıyor ve muhatapları ABD ya da Rusya kim olursa olsun bu esas üzerinden hareket ediyor.’’

Rusya pratik adım atmalı

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD), ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm uluslararası güçlere ‘’DAİŞ’e karşı yeni konsept belirleyelim ve ortak mücadele ederek bu insanlık dışı çete örgütü yok edelim’’ çağrısını sık sık yaptığını hatırlatan Kan, ‘’Rusya da gerçekten DAİŞ‘i bitirmek ve çete örgütlerin hamisi Türkiye’ye bir ders vermek istiyorsa Kürtlere verdiği moral desteğin daha ötesine geçmeli ve pratik adımlar atmalıdır’’ dedi.

Hikmet Kan’a göre eğer bu yapılırsa Ankara’nın Suriye ve Rojava’ya dair kirli politikaları da tümden iflas etmiş olacak.

 HABER MERKEZİ

Yorum bırakın