AİHM sivil ölümlerini delil saymıyor

Avukat Eren Keskin, verdiği kararlarla adeta Türk devletinin Kürdistan’daki katliamlarına onay veren AİHM’in adalet kaygısıyla değil, devletleri koruma yönünde hareket ettiğini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuzey Kürdistan’da Silopi, Cizre ve Diyarbakır’ın Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi istemiyle yapılan 5 başvuruyu daha reddetti. Silopi, Cizre ve Sur’da yaşayan 5 vatandaş adına AİHM’e başvuran avukatlar, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, güvenlik operasyonlarının durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi için geçici tedbir talebinde bulunmuştu.

Keskin: AİHM devletleri koruyor 

AİHM’in verdiği bu kararı değerlendiren avukat Eren Keskin, AİHM’in son dönemlerde aldıkları çoğu kararın devletleri koruyan kararlar olduğunu belirtti. AİHM’in son aldığı kararları da değerlendiren Keskin, “Son dönemlerde AİHM’in bazı kararlardan zaten memnun değil ve eleştirel bakıyoruz. Çünkü daha devletleri koruyucu tarzda kararlar veriyor. Bu son ‘tedbir’ kararının reddinin gerekçesinde ‘Yeterli delil bulunamadı’ nedeni ile tedbir kararı verilmedi. Bu kadar sivil ölümün olduğu bir yerde daha nasıl yeterli delil olabilir? Bu durumun ayrımcı bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki AİHM sözleşmenin 14’üncü maddesini yani ayrımcılıkla ilgili maddeyi  Kürdistan’da işlenen hiç bir suçla ilgili kullanmalı. Hiç bir zaman Türkiye’yi Kürtlere ayrımcılıktan cezalandırmadı. Aynı bakış açısının devam ettiğini görüyoruz. Esastan görüşülmesi tabii ki gerekiyor. Fakat esastan görüşünün ne olacağını bilmiyoruz. Bu tedbir kararı hemen koyulması gereken bir karar. Eğer tedbir kararı getirilmiş olsaydı. Türkiye’nin bölgedeki durumu uluslarası düzeyde çok tartışılır duruma gelecekti. Bunu yapmadı AİHM. Uzun vadede belki Türkiye mahkum olabilir fakat önemli olan şuan yaşananların engellenmesi” dedi. AİHM, Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesi konulu tedbir talepli başvuruyu da reddetmişti. AİHM’e başvuran Diyarbakır Barosu avukatlarından Neşet Girasun ile Batman Barosu’ndan Erkan Şenses, AİHM’e tekrar başvuru yapacaklarını açıklarken, AİHM tedbir talepli başvurunun ardından esas başvurunun yapılması için 21 Ocak’a dek süre vermişti.

AİHM, Sur ilçesinde katledilen ve 23 gündür sokakta bekletilen Mesut Seviktek ile İsa Oran’ın cenazelerinin ailelerine teslimi için yapılan tedbir başvurusunu reddetti.

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi Avukat Yunus Muratakan, 10 Ocak tarihinde abluka altındaki Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 23 gün önce katledilen ve cenazeleri hala ailelerine verilmeyen Mesut Seviktek ile İsa Oran için AİHM’e tedbir başvurusunda bulunmuştu.

 HABER MERKEZİ


Af Örgütü: Hak ihlalleri soruşturulsun

Kürdistan’da AKP’nin katliamlarına karşı acil eylem kampanyası için çağrısında bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanya ve Aktivizm Koordinatörü Ece Milli, sokağa çıkma yasaklarının yasaklarının, insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Milli, yürüttükleri kampanya ile temel amaçlarının yaşanan hak ihlallerinin kapsamlı, tarafsız ve bağımsız bir şekilde derhal soruşturulması olduğunu kaydetti.

Milli, “Burada da süresiz ve kesintisiz sokağa çıkma yasakları, insan hakları ihlallerine yol açıyor. Biz şu aşamada çağrımızı yaptık. Dünyanın farklı yerlerinde bu kampanya için imzalar toplanıyor. Kampanyayı Türkiye ve uluslararası alanda sürdüreceğiz” dedi.

Yorum bırakın