Binler ‘Hepimiz Tahiriz, öldürmekle bitmeyiz’ sloganı ile alanlarda

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi, “Hepimiz Tahir’iz öldürmekle bitmeyiz” sloganlarıyla Ankara, Diyarbakır, Siirt, Batman, Dersim, Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Hakkari’de protesto edildi.

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi, “Hepimiz Tahir’iz öldürmekle bitmeyiz” sloganlarıyla Ankara, Diyarbakır, Siirt, Batman, Dersim, Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Hakkari’de protesto edildi.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi güçleri ile ÖHD ve ÇHD’li avukatlar, Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin Yüksel Caddesi’nde açıklama yaptı. Yüzlerce kişinin bir araya geldiği caddede güvenliği ise gençler sağladı. Açıklamaya HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım da destek verdi.

Ankara Barosu önünde bir araya gelen yüzlerce avukat, “Katilleri tanıyoruz” pankartı ile Yüksel Caddesi’ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca “Hepimiz Tahir’iz öldürmekle bitmeyiz”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası avukatlar adına kısa bir konuşma yapan Atiye Arıkan, barış mücadelesinin sürdürücüleri olacaklarını belirterek, davanın takipçisi olacaklarını, katillerin peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Daha sonra Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Adem Yavuz ise Tahir Elçi’nin suikast sonucu katledildiğini belirterek, katliamı şiddetle kınadı.

Elçi’nin AKP iktidarı ve medyası tarafından hedef gözetilerek katledildiğine dikkat çeken Yavuz, “Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler” dedi. Yavuz, Elçi şahsında hukukun ve adalet mücadelesinin hedef alındığını vurguladı.

AMED

Amed’in Ergani ilçesinde Tahir Elçi’nin katledilmesi Demokrasi Platformu tarafından yapılan yürüyüş ve açıklama ile kınandı. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi eski hükümet konağı önüne kadar yürüdü. Yürüyüşte “Katil devlet hesap verecek”, “PKK halktır halk burada”, “Tahir Elçi ölümsüzdür” sloganları atıldı. Yürüyüş sonunda konuşan DBP Ergani ilçe Eşbaşkanı Şehmuz Doku, “Bu infazı yapanlara açıkça şunu söylüyoruz, Bu infazlarla ve baskılarla bizi korkutmaya ve sindirmeye gücünüz yetmeyecektir” dedi.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ise yaptıkları yazılı açıklamayla Tahir Elçi’nin katledilmesini kınadı. Eşbaşkanlar, adalet, eşitlik ve özgürlük için mücadele eden değerli bir insanın yitirildiğini ifade ederek, Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve halka başsağlığı dileğinde bulundu.

SİİRT

Siirt Belediyesi önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri Elçi’nin katledilmesini protesto etti. Grup adına konuşan HDP İl Eşbaşkanı Abdullah Çetin, Elçi’yi katleden zihniyeti kınadı. Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan da, “Tahir Elçi’ye bıraktığı barış, demokrasi, özgürlük mücadelesi bayrağını sonuna kadar düşürmeden hedefe ulaştıracağımız sözünü veriyoruz” dedi.
Eylem sloganlarla sona erdi.

BATMAN

Batman Demokrasi ve Emek Platformu öncülüğünde Yılmaz Güney Sineması önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Elçi’nin katledilmesini kınadı. “Tahir Elçi’yi katledenler onu açıkça hedef gösterenlerdir” pankartının taşındığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Batman Şube Eşbaşkanı Aziz Turay, katledilen Elçi’nin düşüncelerini özgürce ifade ettiği için hedef gösterildiğini ve hakkında linç kampanyaları düzenlendiğini ifade ederek, “Sayın Elçi tıpkı Hrant Dink gibi bugün Diyarbakır meydanında katledilmiştir” dedi. AKP hükümetinin ülkeyi kaos ortamına sürüklediğini söyleyen Turay, “Yeter artık ateşle oynamayın. Körüklediğiniz bu ateş herkesi yakıyor” diye konuştu.

DERSİM

Dersim’de sokaklara dökülen halk Sanat Sokağı önünde bir araya gelerek “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “PKK halktır halk burada” sloganlarıyla oturma eylemine geçti. Oturma eyleminin ardından Dersim Barosu öncülüğünde Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ardından açıklama yapan Dersim Baro Başkanı Özgür Ulaş Kaplan, Elçi’nin suikaste uğrayarak katledildiğini söyledi. Kaplan, açıklamayı katledilen Elçi’nin son sözleri olan, “Savaşı, operasyonları ve katliamları sonlandırın” sözleri ile bitirdi.

ADANA

Adana’da emek ve demokrasi güçleri, Tahir Elçi’nin katledilmesini protesto etmek amacıyla İnönü Parkı’nda bir araya geldi. “Korkmuyoruz. Hepimiz Tahir Elçi’yiz” pankartını ve Tahir Elçi’nin posterlerini taşıyan kitle alkış ve “Şehid namirin” sloganı ile Atatürk Parkı’na yürüdü. Yürüyüşe, 7’den 70’e yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş sonrası konuşan Adana Barosu Başkan Yardımcısı Murat Loğoğlu, Tahir Elçi’nin olay sırasında hedef alınarak planlı bir şekilde öldürüldüğünü söyledi.

Konuşma ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemini yaptı.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Atalos Meydanı’nda açıklama yaptı. “Tahir Elçi’ye saldırı barışa saldırıdır” pankartı açılırken, sloganlar atıldı. Açıklamayı yapan Tüm-Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, Tahir Elçi’nin Kürdistan’da yasaklar uygulayan zihniyet tarafından katledildiğini belirtti

Ardından kısa bir konuşma yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz, “Tahir Elçi ömrünü insan haklarına vakfettiği için bilinen güçler tarafından katledildi. Bu topraklarda siyasi infazların kim tarafından yapıldığı bellidir. Hayatı infaz, kayıp, işkence ile mücadeleyle geçen Tahir Elçi maalesef mücadele ettiği yöntemlerle katledildi” dedi.

HATAY

Hatay’da İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri, Tahir Elçi’nin katledilmesini kınadı. Ulu Camii Caddesi üzerinde bulunan Çay Bahçesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan Coşkun Selçuk, AKP iktidarının uyguladığı politikalardan kaynaklı Türkiye’nin kaos ortamına girdiğini söyledi.

MERSİN

Mersin’in Tarsus ilçesinde HDP’in ilçe binası önünden saat kulesi önüne kadar yürüyüş düzenledi. “Hukuka darbe Tahir Elçi ölümsüzdür” pankartını açan kitle “Katil devlet hesap verecek”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Şehir namirin” sloganlarını attı. Saat kulesi önüne gelen kitleyi polisin cep telefonu kamerası ile çekmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Kitleyi çeken polisler olay yerinden uzaklaştırılmasının ardından konuşan HDP Tarsus İlçe Yöneticisi Hayati Aktop, Tahir Elçi’nin planlı bir suikast sonucu katledildiğine dikkat çekti.

Açıklama 10 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Forum AVM Havuzbaşı’nda Elçi’nin katledilmesini kınadı. “Dün özgür basını tutukladılar, bugün adaleti öldürdüler”, “Tahir Elçi onurumuzdur, demokrasiye sahip çıkacağız” pankartını taşıyan kitle adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Kenan Hazar, “Irkçı, şoven politikalarını sürdürerek halkların barış içerisinde bir arada yaşama umudunun önüne set çekenler, Tahir Elçi’nin katli ile pervasızlıklarını bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Mersin Barosu Yönetim Kurulu üyesi Sami Dündar ise, “Bu kurşun sadece kardeşliğimize değil, tüm Türkiye’ye sıkılmıştır” dedi.

Tahir Elçi’nin barış mücadelesi verirken katledildiğini hatırlatan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Tahir Elçi’yi en güzel kalıcı barışı getirerek sahipleniriz. Onun için bir an önce PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ki tecrit kaldırılmalı, Dolmabahçe mutabakatına dönülmeli, izleme heyeti oluşturmalıdır” ifadesinde bulundu.

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Selman Günbat ve EMEP Mersin İl Başkanı Cevlihan Sürmeli, yaptıkları konuşmalar ile Elçi’yi hedef alınarak katledildiğini söyledi.

HAKKARİ

KESK Hakkari Şubesi, Çukurca Belediye binası önünde açıklama yaptı. “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Katil AKP”, “Tahir Elçi ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan KESK Üyesi Melek Zeytin, “AKP iktidarı tarafından, onların medyası aracılığıyla hedef gösterildi ve linç kampanyası yürütüldü. Saray’ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi’yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zere kader utanç duymadılar. Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu katlederek susturmaya çalıştılar” dedi.

Yorum bırakın