CHP Milletvekili Çam: Elçi planlı bir şekilde öldürüldü

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin planlı bir şekilde öldürüldüğünü söyleyen CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Suruç faillerinin yakalanmaması, Ankara barış mitingine yapılan saldırın ve suçlularının yakalanmaması, Diyarbakır HDP mitingine yapılan saldırının gerçek faillerinin ortaya çıkarılmadığı için bu tip faili belli ama ‘faili meçhul’ cinayetler kategorisine Tahir Elçi de katılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesini değerlendiren CHP ve HDP İzmir ile Manisa milletvekilleri, Elçi’nin önce hedef gösterildiğine ardından ise katledildiğine dikkat çekti.

Zeynep Altıok: Adalet için onun mirasını sürdüreceğiz

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Elçi’nin insan hakları mücadelesine ömrünü verdiğini belirterek, “Hem barış adına hem toplumsal kültürel miras adına yaptığı bir basın açıklaması esnasında öldürülmüş, bir barış elçisiydi Tahir Elçi” dedi. Elçi’nin faili meçhul cinayetlerin ve toplu katliamların aydınlatılması için mücadele yürüten bir hukukçu olduğunu anımsatan Altıok, “Kaçınılmaz gidişin son kurbanlarından olması, gerçekten keder veriyor. Kalbimizi acıtıyor. Elbette bu gibi durumlarda onun mücadelesini sürdüreceğiz. Adalet için onun mirasını sürdüreceğiz” diye konuştu.

Musa Çam: Elçi iktidar tarafından hedef gösterildi

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Elçi’nin bu topraklara barış ve kardeşliğinin egemen olması için büyük çaba sarp ettiğini söyledi. Elçi’nin öldürülmesinin planlı olduğunu söyleyen Çam,”Suruç faillerinin yakalanmaması, 10 Ekim Ankara barış mitingine yapılan saldırın ve suçlarının yakalanmaması, Diyarbakır HDP mitingine yapılan saldırının gerçek faillerinin ortaya çıkarılmadığı nedeniyle bu tip faili belli ama faili meçhul cinayetler kategorisine Tahir Elçi’de katılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Gerçek suçluların yargı önünde çıkarılması gerektiğini belirten Çam, Elçi’nin iktidar tarafından hedef gösterildiğini hatırlattı. Çam, “Bunun bedeli canıyla olmamalıydı. Tahir Elçi’yi kaybettik. Ama yeni Tahir Elçiler bu alanda onun mücadelesinde devam edecektir” dedi.

Özcan Purcu: Bu ülke de iktidar, MİT, güvenlik birimleri, İçişleri Bakanlığı var mı?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, Tahir Elçi’nin katledilmesini büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Türkiye’de yurttaşların can güvenliklerinin kalmadığını belirten Purçu,”Tahir Elçi ölümü hepimizi derinden etkilemiştir. Bu ülkede herkes istediğini öldürebiliyor mu? Hedef gösterildi. Bu ülke nereye gidiyor. Bu ülke de iktidar, MİT, güvenlik birimleri, İçişleri Bakanlığı var mı? Yazıklar olsun bu ülkeyi bu hale getirenlere. Baro başkanımız göz göre göre hedef gösterilerek öldürüldü” diye konuştu.

Özgür Özel: Önemli olan Elçi’yi ölüme götüren atmosferi kimin yarattığıdır

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özgül, Elçi’yi ölüme götüren atmosferin kimin tarafından yaratıldığı ve Elçi’nin kimler tarafından hedef alındığı gerçeğinin de en az ölümü kadar önemli olduğuna işaret etti. Özgül, Elçi’ye sıkılan kurşun onun gibi düşünen tüm beyinlere sıkıldığını ifade etti.

Müslüm Doğan: Bugün milyonlarca Tahir Elçi vardır

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise Tahir Elçi’nin katledilmesinin 7 Haziran ile 1 Kasım arasında ortaya konan şiddet sarmalının bir sonucu olduğuna dikkat çekerek, “Bir karar alınmış ve bu organlar bu şekilde çalışmaya karar almışlar. Ortaya konan savaş konseptinin ürünüdür. Bu ortaya konan konsepte karşı en geniş cepheyi oluşturarak, demokrasi güçlerinin hareketinin devreye girmesi gerekir” diye konuştu. Çok güçlü bir barış ve demokrasi gücünün devreye girmesi gerektiğini belirten Doğan, katliamların Kürt halkının yürüyüşünü engelleyemeyeceğini söyledi. Elçi’nin hedef gösterildiğini dile getiren Doğan, “İnsanlar artık görüşlerini ortaya koyamayacak bir süreç yaşıyoruz. İşleyemeyen bir demokrasiyi işler hale getirmeye çalışan Tahir Elçi’yi katledilmiştir. Ama Elçi’yi katledenler şunu çok iyi bilsinler; bugün bu ülke de milyonlarca Tahir Elçi vardır” diye konuştu.

Yorum bırakın