Rusya MSD ve PYD’yi de istiyor

Rusya, Suriye’deki savaşın sona erdirilerek, ülkede geçiş hükümeti kurulmasını öngören planın masaya yatırılacağı Cenevre 3 görüşmelerine MSD ile PYD’nin de davet edilmesini istediğini resmen bildirdi.

Rusya, Suriye’deki savaşa son vermeyi amaçlayan Cenevre 3 görüşmelerine Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcilerinin de davet edilmesini istiyor.

Suriye’de çatışan tarafları masaya oturtmayı hedefleyen uluslararası Cenevre 3 Konferansı’nın 25 Ocak’ta yapılması öngörülüyor. ABD ile Rusya’nın öncülüğünde Birleşmiş Milletler’in (BM) organizesiyle yapılacak görüşmelerde taraflar; Suriye’de ateşkesin sağlanmasını ve siyasi gücün tam yetkili bir geçiş hükümeti kurularak paylaşılmasını masaya yatıracak. Cenevre’de yapılması beklenen Suriye görüşmelerine dair ABD, Rusya ve BM hazırlıklarını sürdürüyor. Şu anda taraflar görüşmelere katılacak muhaliflerin belirlenmesine çalışıyor.

Davetli listesi hazırlanıyor

ABD ile Rusya davetli listesini hazırlamak için kolları sıvadı. Rusya Dışişleri Başkan Yardımcısı Gennady Gatilov ile Amerikalı mevkidaşı Anne Patterson önceki gün bir araya gelerek Cenevre 3’e davet edilecek muhalifleri belirlemeye çalıştı. Görüşmenin sonunda Gatilov ile  Patterson’un ortak bir listenin oluşturulması konusunda anlaştı.

Rusya’nın listesinde MSD ile PYD de var

Alınan bilgiye göre Rusya, Cenevre 2’deki hataya düşülmemesi gerektiğini belirterek bu kez görüşmelere Suriye’nin gerçek muhalif güçlerinin davet edilmesinde ısrar ediyor. ANHA’nın haberine göre Rusya, ABD’ye 15 kişilik bir liste sundu. Rusya’nın listesinde Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Demokratik Birlik Partisi’nden (PYD) temsilciler de yer aldı. Rusya, Cenevre 3’e şu isimlerin çağrılmasını istedi: PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile Avrupa Temsilcisi Xalid İsa; Demokratik Suriye Meclisi’nden Eşbaşkan Heysem Menna ile temsilciler Asya Osman ve Macid Hebo; Değişim ve Kurtuluş Cephesi Başkanı Qadrî Cemîl, Demokratik Suriye Platformu Başkanı Mazin Xerîba, Semîr El-Eyta, Selîm Xêrbeg, Emîne Oso, Rîm Tirkmanî, Ebas Hebîb, Renda Qisîs, Nemrûd Silêman ve Fatih Camûs.

Sünni ittifaka dair kaygılar giderilmiş değil

ABD, İngiltere ve Fransa cephesi ise Riyad toplantısına katılan sözde muhaliflerin de Cenevre 3’e çağrılmasından yana tavır gösteriyor. Ancak politikalarıyla Suriye’deki savaşı derinleştiren Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi güçlerin desteklediği bu grupların Suriye halklarının çıkarlarını esas alacak gerçek bir çözümden yana tavır alması konusunda kaygılar giderilebilmiş değil. Zira bu cephede Ahrar El Şam ve Ceyş-ul İslam (İslam Ordusu) gibi çete örgütler ile Türk devletinin himayesindeki Suriye Muhalif ve Devimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile KDP Başkanı Mesud Barzani’nin güdümündeki Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) yer alıyor. Rusya, terör örgütleri listesine aldığı Ahrar El Şam ile İslam Ordusu’nun görüşmelere katılmasını veto ediyor. Bu konudaki pazarlık sürüyor.

Kerry ve Lavrov Zürih’te görüşecek    

ABD ile Rusya arasındaki görüşmeler bu hafta da devam edecek. Yardımcılarının ardından ABD ve Rus dışişleri bakanlarının da 20 Ocak’ta Zürih’te görüşeceği duyuruldu. Moskova’dan yapılan açıklamaya göre Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Amerikalı mevkidaşı John Kerry görüşmede 25 Ocak’ta Cenevre’de başlayacak Suriye müzakarelerini de ele alınacak.

Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Suriye’de siyasi bir geçiş sürecinin başlatılması konusunu ele almış ve detayları görüşmek üzere dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi konusunda anlaşmaya varmışlardı.

MSD Cenevre 3’e hazır

TEV-DEM, PYD ve Buğday Dalgası Hareketi gibi Suriye’nin gerçek muhalif güçlerini bünyesinde barındıran Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Suriye’de barışın sağlanması ve halkların lehine karar alınabilmesi için görüşmelere katılmayı istediklerini açıklamıştı. Yaklaşık bir haftadır, müzakerelere ev sahipliği yapması beklenen Cenevre’de temaslarda bulunan MSD Eşbaşkanları Heysam Menna ve İlham Ehmed, savaşın sona erdirilmesi için çözüm önerisi olarak çoğulcu, eşitlikçi, farlılıkları gözeten, sivil, demokratik ve federal bir Suriye projesini masaya koyacaklarını söylemişti. MSD’nin eşbaşkanları uluslarası güçler ile BM’ye de çağrı yaparak “Sahadaki gerçek demokratik güçler ile Kürtler müzakelere katılmazsa diğer toplantılarda olduğu gibi Cenevre 3’ten de hiçbir çözüm çıkmaz” uyarısında da bulunmuştu. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim de “Bölgede önemli bir aktör haline gelen Kürtleri dışlayarak Suriye’de barışı nasıl sağlayacaklar” diye sormuştu.

 HABER MERKEZİ

Yorum bırakın