Cizre’nin tamamı ateş altında

Cizre’yi teslim alamayacağını bilen Türk sömürgeciliği, yakıp yıkıyor, ev ev talan ediyor. İşgal güçlerine karşı çıplak iradesiyle direnen Cizre halkı ve YDG-H’li çocukları, yurdunu terk etmiyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı 5. gününe girerken, 3 çocuk annesi Hediye Şen evinin bahçesinde katledildi.

Daha önceki sokağa çıkma yasaklarında da şehit veren Cizre’de de 5. ablukada da can kaybı yaşandı. 3 çocuk annesi Hediye Şen Cudi Mahallesi’ne önceki akşam saatlerinde, tankların konuşlandırıldığı ve top atışlarının yoğun yapıldığı Cafer Sadık tepesi yakınında bulunan evlerinin bahçesindeyken keskin nişancılar tarafından vuruldu.

Ambulans gelmedi

Şen’in eşi Mahmut Şen, Hediye Şen’in evinin bahçesinde bulunan tuvalete giderken evin 100 metre uzağında konumlanan keskin nişancılar tarafından vurulduğunu söyledi. “Eşim yaklaşık yarım saat yerde can çekişti. 112 ve 155’i defalarca aramama rağmen ambulans gelmediği için hayatını kaybetti” diyen Şen, 155 ile yaptığı ilk görüşmede polislerin kendilerine ambulans göndereceğini söylediğini aktardı. Şen, “Daha sonraki aramalarımda ise polis ve 112 ekipleri mahallede çatışma olduğu gerekçesiyle gelemeyeceklerini söylediler. Ben de polislerden hemen evin yanında bulunan kendi araçlarıyla eşimi hastaneye götürmelerini istedim. Ama bu isteğimi de kabul etmediler” diye konuştu.

Ancak sabah alınabildi

Hediye Şen’in cenazesi, gece boyunca saldırıların devam etmesi nedeniyle ancak sabah saatlerinde alınarak Şırnak Devlet Hastanesi morguna götürülebildi.

Mahmut Şen, yasağın devam etmesi nedeniyle cenazeyi ne zaman defnedebileceklerini de bilmediğini ekleyerek, “Eşimin katilleri belli ve halen evimin önünde bekliyorlar” dedi.

Evlerde mevzi

Hediye Şen’in katledildiği Cudi Mahallesi’nde özel harekat timleri, bazı evleri işgal ederek mevzi olarak kullanmaya başladı. Yaprak Sokak’ta yaşayan Surgit ailesi de evleri özel timlerce işgal edilen ailelerden. 7 çocuk babası Mehmet Surgit, jandarmaların evine zorla girerek hakaretlerle bulunarak kendilerini bir odaya kapattıklarını anlattı. Surgit,  “Bu durumda evde kalamazdık. Öğle saatlerinde çocuklarımı da alıp evden çıkıp, komşulara sığınmak zorunda kaldık” dedi.

Evlerden dumanlar yükseliyor

Elektriklerin kesildiği Yasef, Cudi ve Nur mahallerinin taranması ve yapılan top atışları nedeniyle birçok ev ve okulda yangın başladı. Hakim tepelere yerleştirilen özel harekat timlerinin saldırıları nedeniyle yangınlara müdahale edilemezken, sokaklarda bulunan halka ait araçlar da bomba atarlarla ateşe verildi.

Taziye evi tarandı

Ağır silahlarla mahallelere yönelik taramalar da sürerken Cudi Taziye Evi tarandı. İlçeye hakim tepelerden önceki gece başlayan top atışları dün de gün boyu sürerken, barikatları yıkmak için mahallelere girmek isteyen zırhlı kepçeler, halkın direnişi sonucu geri çekilmek zorunda kaldı.

Binbaşı yaralandı

İlçenin geneline yayılan ablukaya karşı direniş sürerken, Türk medyası önceki akşam yaşanan çatışmalarda 1 binbaşının yaralandığını yazdı.

HDP heyeti engellendi

Ablukayı kırmak için Şırnak’tan yola çıkan HDP’li vekiller Lezgin Botan, Leyla Birlik, Berdan Öztürk ve aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu heyet dün de ilçeye alınmadı. 
Askerlerin engellemesini aşarak Cizre’ye doğru tek başına yürüyüşe geçen HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan da ilçeye az bir mesafe kala engellendi. Heyet engelleme ardından cenazesi Şırnak Devlet Hastanesi morgunda tutan Hediye Şen’in ailesini ziyaret etti.

Valilik: Yasak devam edecek

Açıklama yapan Şırnak Valiliği yasağın devam edeceğini duyurdu. Açıklamada, “Güvenlik kuvvetlerimizce yapılan çalışmalar titizlikle sürdürülmekte olup, bu çerçevede vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için sokağa çıkma yasağı devam etmektedir” denildi.

 HABER MERKEZİ


Halk Meclisleri:  Direnişte kararlıyız

Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel ve Silopi Halk Meclisi Üyesi Müslim Ergül, her iki ilçede saldırıların şiddetinin artmasına karşın direniş kararlılığının da yüksek olduğunu vurguladı. Halk Meclisleri “Halkımız moralli ve kararlı, sokakları terketmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Cizre’de saldırıların Cudi ve Nur mahallelerinde yoğunlaşmasına rağmen, Cizre’nin tüm mahallelerinin direnişte olduğunu söyleyen Yüksel, “Devlet güçleri şu ana kadar hendeklerin olduğu hiçbir mahalleye giremedi, ancak hendeklerin olmadığı mahallelere girerek halka saldırdı. Evlerin kapılarını kırarak halkı evlerinden çıkartmaya çalıştı” dedi. Daha önceki kuşatmalardan hareketle halkın uzun süreli bir saldırı dönemine hazırlıklı olduğunu vurgulayan Yüksel, “Sürekli olarak mahalleleri dolaşıyoruz, halkımız moralli ve kararlı, sonuna kadar direnme kararlılığımız sürecek” diye konuştu.

Silopi Halk Meclisi Üyesi Müslim Ergül ise, özellikle son iki gündür saldırıların yoğunlaştığının altını çizerek, “Ancak buna karşı halkın direnişi de büyüyor. Şu ana kadar devlet güçleri mahallelerimize girebilmiş değildir. Öz yönetim ilan edilen mahallelerimize devlet güçlerinin girişi halkın direnişi ile engelleniyor” diye belirtti.

En yoğun saldırıların Nuh ve Başak mahallelerinde yaşandığına dikkat çeken Ergül, şöyle devam etti: ‘’Bu mahallelerimizde binlerce insan yaşıyor. Sadece saldırıların yoğun olduğu yerlerde küçük çocuklar çıkarıldı, bunun dışında yetişkin olan binlerce sivil insan mahallelerinde kaldı ve direniyor. Halkımız sokakları da terk etmiyor, sokaklardayız, sokağa çıkma yasaklarını da tanımıyoruz.”

SEDAT SUR/ANF/ŞIRNAK


Şırnak ve ilçelerinde hayat durdu

Cizre ve Silopi’deki saldırıları protesto etmek için Şırnak, İdil ve Beytüşşebap’ta esnaf kepenk kapatırken, öğrenciler ise okulları boykot etti. 
Cizre ve Silopi’deki katliam girişimlerine karşı Şırnak, Beytüşşebap (Elkî) ve İdil (Hezex) ilçelerinde eczane ve fırın dışında esnaf kepenk kapattı. Şırnak, İdil ve Beytüşşebap ilçelerinde ilk, orta ve lise öğrencilerinin yanı sıra Şırnak Üniversitesi öğrencileri derslere girmeyerek okulları boykot etti. İdil’de Turgut Özal Mahallesi’nde biraraya gelen yüzlerce kişi Aşiti Parkı’na yürüdü. Yürüyüş ardından açıklama yapan DBP İdil İlçe Eşbaşkanı Hasan Yalman, “DAİŞ ortağı AKP’yi uyarıyoruz, Kürt halkı sahip değildir. Sonuna kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

Yorum bırakın